Pyłek kwiatowy

Pyłek kwiatowy jest znany i używany od wieków, zarówno profilaktycznie jak i terapeutycznie. To skarbnica witamin, minerałów i enzymów. Zawiera wszystko to co potrzebne nam do życia: aminokwasy, węglowodany, lipidy i kwasy tłuszczowe, związki fenolowe, enzymy i koenzymy, a także witaminy i biopierwiastki. Wspaniale alkalizuje organizm.
Zawiera komplet 22 aminokwasów i powinien znajdować się w diecie uczniów i studentów, seniorów, kobiet ciężarnych oraz ludzi prowadzących aktywny tryb życia.

Jak jeść pyłek kwiatowy?
Najlepiej kupić go u pszczelarza i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku, można w lodówce. Przed rozpoczęciem kuracji należy pamiętać, żeby zaczynać od małych ilości stopniowo zwiększając dawkę w przypadku dobrej tolerancji. Na początek można zacząć od 1/8 łyżeczki, 2 lub 3 razy dziennie. Pyłku nie je się w całości gdyż organizm w takiej postaci go nie przyswaja. Należy go zmielić ? np. w młynku do kawy ? albo namoczyć przez 2-3 h w wodzie a następnie wsadzić na krótko do zamrażalnika, żeby pyłek popękał. Później można dodać do jogurtu czy koktajlu lub miodu.

Przeciwskazaniem do stosowania pyłku jest alergia na pyłki/astma, skłonności do zaburzeń żołądkowo-jelitowych, ciężkie uszkodzenie nerek i początkowy okres ciąży.