Jak spożywać miód by nie tracił swych właściwości

Nauka odkrywa wciąż nowe, cenne właściwości terapeutyczne miodu. Na ich wykorzystanie ma wpływ też to, jak przechowujemy miód oraz sposób jego spożywania. Najlepiej jest pić miód rozpuszczony wletniej, wcześniej przegotowanej wodzie. Specjaliści od apiterapii zalecają picie tak rozpuszczonego miodu małymi łykami, przetrzymywanie w ustach przed połknięciem, aby już wjamie ustnej cenne jego składniki były wchłaniane przez śluzówkę do krwi Wzrasta wtedy korzystny wpływ miodu na nasze zdrowie. Doradzają też, aby pić miód codziennie: rano na czczo iwieczorem przed snem oraz zakup itrzymanie w spiżarce kilka odmian miodu znaszych pasiek. Przy przeziębieniach izatokach zaleca się żucie kawałka miodowego plastra. Wsklepach ze zdrową żywnością można kupić słoiki z plastrami zatopionymi wmiodzie.

Jedna łyżka miodu (20 gramów) dostarcza 65 kcal. Dietetycy zalecają słodzenie napojów miodem, anie cukrem, który jest bardziej kaloryczny: 100 gramów miodu to 325 kcal, a100 gramów cukru to 405 kcal.

Najczęściej praktykuje się następujące dawkowanie miodu:

l dzieci od 1 tygodnia 5 g dziennie

l niemowlęta 7 g dziennie

l dzieci od 2 do 6 lat 10-20 g dziennie

l dzieci od 6 do 12 lat 30-50 g dziennie

l młodzież idorośli 60-150 g dziennie.

Płaska łyżka do herbaty to 5 gramów miodu.

Łyżka stołowa to 20 gramów miodu

Polecamy kupowanie miodu bezpośrednio od znajomego pszczelarza, najlepiej z pasieki, którą dobrze znamy. Kupując miód od przygodnego handlarza możemy trafić na produkt wątpliwej jakości.

Polecamy też stronę internetową: www.zwiazek-pszczelarski.pl